Portretfoto's balletdanseres Igone de Jongh, Amsterdam 2015.

Portretfoto's van balletdanseres Igone de Jongh, Amsterdam 2015

Voor de portretfoto van balletdanseres Igone de Jongh heb ik een hele danszaal ter beschikking. Formaat bescheiden gymzaal. In de catacomben van de Stopera in Amsterdam. Bij de ingang is een tafeltje gezet voor de visagie. De rest is lege ruimte, helemaal voor mij.

Omdat ik niet goed weet wat ik met zoveel ruimte aan moet, krijg ik van Cindy, die namens het Nationale Ballet alles heeft geregeld, een rondleiding door het gebouw om te kijken of er misschien ergens een plek is die me meer kan bekoren. Tien minuten gangen, trappen en liften leveren nog steeds geen goede locatie op. Behalve dan om de hoek van de grote lege danszaal; naast de lift bij een oude wandtelefoon heb ik wel een goed gevoel.

We beginnen toch eerst in de danszaal, al gebruik ik van de grote ruimte maar een klein hoekje. Een grijs gordijn, dat voor de spiegelwand hangt en strak wordt gehouden door visagiste Femke Gaarlandt, dient als achtergrond. Naast de ingang is een klein stukje witte wand waar we ook nog even dankbaar gebruik van maken. Femke strijkt snel de haren van Igone recht.

Als ik later bij de wandtelefoon bezorgd bij Igone informeer of ik haar niet te lang op de spitzen laat staan, kijkt ze me quasi spottend aan. Stomme vraag...

Overigens komt de jurk die Igone op de foto draagt, uit eigen kast. Dat wil zeggen, uit de kast van mijn vriendin. Op goed geluk mee gegrist –met een schietgebedje dat de maat zou kloppen–  na een sms van Cindy dat Igone haar jurk was vergeten…