Portretfotografie op reis

Eén van de leukste dingen aan reizen is het ontmoeten van nieuwe mensen. En als fotograaf is het geweldig om mensen die je ontmoet op een mooie manier te fotograferen.

Hieronder een aantal foto's gemaakt tijdens verschillende reizen met een korte beschrijving wie het zijn of hoe de foto tot stand kwam.

Deze vader en dochter kwam ik tegen op straat in Colombo, Sri Lanka. Ik liep die middag een beetje verlaten door de stad. Mijn reismaat met wie ik net een maand lang in een tuktuk door het land had gereisd was al door naar zijn volgende bestemming. Zelf zou ik later die dag vertrekken en dit waren mijn laatste uurtjes in Sri Lanka. Ik was eigenlijk op weg naar de tempel die je onscherp op de achtergrond ziet toen ik deze twee voor het verkeerslicht zag wachten. Ik vroeg of ik een foto mocht maken en gelukkig was dat geen probleem. Voordat het licht op groen ging, nam ik snel één foto en sprong weer opzij. "What country?" vroeg hij nog met een grote glimlach in het voorbijgaan.

Gefotografeerd met een Rolleiflex op Kodak Trix

Dit meisje fotografeerde ik in Cuba. Ze weet dat ik haar fotografeer; ik hou er niet van om zomaar zonder te vragen een portret van iemand te maken. Door het te vragen, verandert het moment, maar dat vind ik niet erg. Wat er dan ontstaat, kan heel boeiend zijn. Dit meisje ging weer precies zo staan als ze stond. Ik was er blij mee.

Gefotografeerd met  een Rolleiflex.

 

Deze jongen met mijn duikbril op fotografeerde ik in de Filipijnen, in Port Barton op het eiland Palawan. De zon was al aan het ondergaan.  Ik heb een paar foto's van hem gemaakt, maar op de eerste foto's maakt hij een V teken met zijn hand. Dat vond ik te geposeerd. Ik vroeg hem zijn armen gewoon te laten hangen.

Gefotografeerd met een Rolleiflex op Kodak Trix

 

Dit jongetje met vogeltje fotografeerde ik alweer lang geleden in het noorden van Laos: Phongsali. Ik zit binnen in een restaurantje. Ik had hem al een paar keer van een afstandje nieuwsgierig zien kijken, maar het vogeltje had ik nog niet ontdekt. Het duurde niet lang voordat hij zijn verlegenheid overwon en het aandurfde om binnen te komen. Een jonger broertje of vriendje in zijn kielzog. Heel snel maakte ik een foto terwijl hij met enige trots het vogeltje hoog hield. Het vogeltje vloog en weg waren ze alle drie...

Gefotografeerd met een Rolleiflex op Kodak Trix

 

Ik kwam deze jongen tegen in een soort van truckerscafé in Birma. Ergens tussen Namhsan en Hsipaw. Truckerscafé is eigenlijk een te groot woord want de wegen waren te slecht voor veel verkeer en zijn truck was de enige die er voor de deur geparkeerd stond. Maar hij bracht er wel net als ik de nacht door om de volgende dag verder te gaan. Hij vond het leuk om op de foto te gaan. Deze foto van hem vind ik het mooist omdat hij heel kalm, half in het licht, de lens in kijkt.

Gefotografeerd met  een Rolleiflex

 

Zoals dat gaat in verre landen kun je als toerist zomaar op een bruiloft worden uitgenodigd. Ik heb geen idee meer wie er trouwden en waar in Maleisië het precies was. In ieder geval ergens in de buurt van Sandakan, waar ik net een week in de jungle had doorgebracht. Op het feest kwam ik deze bruidsmeisjes tegen. Het was donker en het enige licht kwam uit een paar tl-buizen.

Gefotografeerd met een Rolleiflex op Kodak Trix

 

Deze foto is genomen op straat in Zuid-Afrika tijdens een opdracht voor Vrouw magazine. Onderdeel van de reis was een tour door Kaapstad. Het was de slechtste tour denkbaar met een gehaaste gids, die ons in ijltempo over de Tafelberg joeg, vervolgens een diamantwinkel in manoeuvreerde om daarna drie minuten halt te houden in een kleurrijk wijkje waar ik in de gauwigheid deze foto maakte. Ik vind het leuk dat het kleine zusje nog voorzichtig vanaf de achterbank om het hoekje gluurt.

Gefotografeerd met een NikonD800 2.8 24-70mm

 

Dit is op straat in een klein stadje, waarvan ik de naam niet meer weet, op het Filipijnse eiland Camiguin. Ik vind het altijd spannend om mensen op straat te vragen of ik een foto mag maken. Deze twee meisjes waren een beetje verlegen maar ze vonden het wel leuk om op de foto te gaan. Omdat ik meestal analoog, ouderwets op film, fotografeer, maak ik niet meer dan twee maximaal drie foto's. Er gaan twaalf foto's op een filmrolletje.

Gefotografeerd met een Rolleiflex op Kodak Trix

 

Deze bankmedewerker kwam ik op straat tegen in Stellenbosch, Zuid-Afrika. Hij vond het geen probleem om even te poseren voor mijn camera. Ook het licht op het witte kerkje achter hem vond ik mooi. Ik wilde hem nog mijn kaartje geven zodat hij me kon mailen voor de foto, maar hij had haast en wilde snel naar zijn werk.

Gefotografeerd met een NikonD800 2.8 24-70mm

 

Gefotografeerd tijdens een trektocht in Dolpo, Nepal. Het 16-jarige meisje wilde liever zonder de grijze doek op de foto, maar ik vond die juist mooi kleuren in het landschap. We hebben een deal gemaakt. Eerst nam ik een paar foto's mét de grijze doek met mijn Nikon, daarna een paar foto's zonder de doek met een Fuji direct-klaar camera. Die laatste foto's kreeg zij en daar was ze superblij mee. Het was voor het eerst dat ik zo'n direct-klaar camera bij me had op reis en het was een grote hit in Nepal. Iedereen die voor mij poseerde, kreeg een foto met de direct-klaar camera.

 

Meer reisfoto's "On the road"